Vitamine Z -Het filosofisch antidepressivum.
Vitamine Z is een stichting die zich richt op jongvolwassenen tussen 18 en 32 jaar, omdat zij zich, wat dit thema betreft, in een cruciale levensfase bevinden. De wereld ligt aan hun voeten, ze moeten de juiste studie kiezen en een goede baan vinden. Dit gaat vaak gepaard met keuzestress, prestatiedruk en onhaalbare idealen. Hierin worden ze geconfronteerd met de grenzen van hun kunnen en onzekerheden van het bestaan.

De stichting biedt een tegengeluid binnen onze burn-out epidemie, door kwetsbaarheid weer ruimte te geven en de imperfectie in het leven weer te normaliseren, wil Vitamine Z de onrealistische ‘geluksnorm’ weer haalbaar maken. En het totaalbeeld tot het ideaalbeeld maken. Een plek bieden waar de geest wordt geprikkeld en geoefend, waardoor de nodige flexibiliteit ontstaat en een realistische verhouding tot het leven in haar verscheidenheid.

Vitamine Z is een initiatief van Simeon Karsten, een jongvolwassene die zelf in een depressie stortte en vanuit die ervaring oprichter werd van Stichting Vitamine Z. Als geestelijk verzorger met een filosofie achtergrond en een passie voor organiseren wil hij het monopolie op succes doorbreken. Die wens wordt gedeeld door de schare imperfectionisten die hij in de loop der jaren heeft geinspireerd.

Visie
Daar waar de World Health Organisation (WHO) voorzag dat in 2020 depressie ziekte nummer één zou worden, wil Vitamine Z de jongvolwassenen in deze maatschappij een uitweg bieden. Daarnaast merken ze een correlatie tussen de enorme prestatiedrang, competitie en de toename van burn-outs en depressie op (Vitamine Z, 2018). Hun visie is dan ook grotendeels gebaseerd op deze constatering en luidt: ‘’Vitamine Z als filosofisch antidepressivum voor jongvolwassenen’’.

Missie
Vitamine Z wil deze visie bereiken door de volgende missie te realiseren: ‘’Door activiteiten, persoonlijke begeleiding en cursussen aan te bieden gericht op kunst, cultuur en filosofie, wil Vitamine Z onderbelichte maatschappelijke thema’s uit de taboesfeer halen, waardoor jongvolwassenen kunnen leren omgaan met alle facetten van het leven en een gezonde realistische levenshouding kan ontwikkelen waarin falen en feilbaarheid normaal zijn.’’